NOILE MODELE NATIONALE DE CONTRACTE DE LUCRARI

In data de 11 ianuarie 2018 s-a publicat in Monitorul Oficial Hotararea de Gurvern nr. 1/2018, pentru aprobarea condiţiilor generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achizitie aferente obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice.

Actul normativ contine 2 anexe, una continand conditii generale si specifice precum si model de acord contractual pentru contractele de executie de lucrari iar cea de-a doua acelasi set de conditii si model de acord pentru contractele de proiectare si executie de lucrari.

Aceste modele de condiții generale vor fi folosite în mod obligatoriu pentru contractele de lucrări finanțate din fonduri publice, fonduri nerambursabile și/sau rambursabile, a căror valoare totală estimată este cel puțin egală cu cea a pragului de publicare a unui anunț în JOUE (23.227.215 lei).

La recomandarea Comisiei Europene, avand in vedere modelele existente anterior in legislatie, si mai ales cele aprobate prin Ordinul MT nr. 600/2017, noile modelele de contracte aprobate prin HG 1/2018 au fost elaborate de catre specialisti din cadrul BEI.

La consultarile publice desfasurate in toamna lui 2017, au participat activ si specialistii din cadrul ARIC, in opinia carora, conditiile contractuale rezultate sunt mai echilibrate si mai eficiente decat precedentele tipuri de contract utilizate de autoritatile romane, care erau bazate pe Conditiile de Contract FIDIC insa mult denaturate.

In conformitate cu aceste noi conditii de contract, Beneficiarii sunt îndreptăţiţi să elaboreze Condiţii Speciale numai cu privire la subclauzele şi numai în legătură cu subiectele listate într-un tabel prevazut la finalul Conditiilor Generale. Orice altă Condiţie Specială este nulă. Astfel, se elimina posibilitatea ca orice Beneficiar sa poata aduce propriile modificari la contracte.