BAROMETRUL EFCA TOAMNA 2020

Piața europeană a ingineriei de consultanță: industria este în continuare sub stăpânirea pandemiei de COVID-19

Cel mai recent Barometru al Industriei de la Federația Europeană a Asociațiilor de Consultanță în Inginerie (EFCA) arată că criza a afectat politicile de angajare, stocul comenzilor, cifra de afaceri și profitabilitatea. Cea mai mare proăvocare în prezent pentru industria de consultanță și inginerie din Europa este lipsa de proiecte.ă
Henrik Garver, CEO al Asociației Daneze a Inginerilor Consultanți și președinte al grupului de lucru al Barometrului Industriei EFCA a comentat lansarea celui mai recent Barometru EFCA, care arată tendințele și așteptările bianuale în rândul inginerilor consultanți europeni.
„În lunile de vară, au existat semne de îmbunătățire și de revenire economică. Piețele au revenit cu 7,6 puncte procentuale și stocurile de comenzi per angajat cu normă întreagă au crescut cu 2,7 luni. Astfel, starea actuală a piețelor europene arată îmbunătățiri începând cu primăvara anului 2020, majoritatea piețelor fiind acum stabile, două piețe sunt bune și restul piețelor sunt fie slabe, fie foarte slabe. ” spune domnul Garver.
Cu toate acestea, recrudescenta pandemiei a dus la cresterea îngrijorărilor cu privire la continuarea revenirii economice. Ocuparea forței de muncă a scăzut semnificativ, fără așteptări imediate de recuperare. Cifra de afaceri a fost redusă în majoritatea țărilor, iar cifra de afaceri actuală per angajat este de 101.808 EUR.
Dl Garver a adăugat : „Lipsa proiectelor este în continuare cea mai importantă preocupare pentru industria europeană de consultanță și inginerie. Plățile întârziate și incertitudinea politică au căpătat importanță în comparație cu sondajele anterioare. Rentabilitatea pentru 2019 a fost în medie de 5,4 la sută, comparativ cu 5,6 la sută în 2018. Pentru 2020, rentabilitatea se așteaptă să scadă în nouă din cele 17 țări participante și să rămână neschimbată în restul.
Criza COVID-19 afectează toate țările din UE și solicită atât răspunsuri politice economice naționale, cât și măsuri europene de sprijin. Prin urmare, EFCA salută Pactul Verde European și strategia digitală a UE în recuperarea după criza coronavirusului și construirea unei Europe mai reziliente, durabile și prospere “.

EFCA Barometer_Autumn 2020 (November 2020)