PREŞEDINTELE MICHAEL STANCIU LA CONFERINŢA “ITALY & ROMANIA: BUILDING TOGETHER”

Joi, 9 iulie 2015, Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior – ICE, în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, Asociaţia Naţională a Constructorilor Italieni (ANCE) şi Asociaţia Firmelor Italiene de Inginerie, Proiectare, Arhitectură şi Consultanţă Tehnico-Economică (OICE), a organizat conferinţa “Italy & Romania: Building Together’.
Preşedintele ARIC, Michael Stanciu, s-a numarat printre vorbitorii conferinţei, discursul domniei sale purtând un titlu foarte sugestiv, “România între probleme şi oportunităţi”. Domnul Stanciu a profitat şi de acest prilej pentru a supune atentiei oficialităţilor române dar şi a celolrlalţi participanţi, probleme extrem de importante care afectează sistemul de lucru din România, legate de activitatea de proiectare şi consultanţă.
“În general, toţi sunt de acord că proiectarea reprezintă cea mai importantă fază a unui proiect. Este însă numai la nivel declarativ. În realitate, în actualul context, în care presiunea este pusă pe absorbţie de fonduri şi timp, proiectarea a ajuns să fie tratată într-un mod superficial” a menţionat presedintele.

În ce priveşte activitatea de consultanţă, domnul preşedinte a subliniat că Asociaţia Română a Inginerilor Consultanţi se implică în mod deosebit în abordarea unitară de către părţile contractante a clauzelor şi subclauzelor din manualele FIDIC şi că va pune un accent deosebit asupra subclauzelor care au generat în trecut, şi genereaza în prezent, întârzieri şi costuri suplimentare, precum şi un grad redus de absorbţie al fondurilor europene.

Conferinţa a strâns laolaltă peste 150 de societăţi române şi italiene active în sectorul construcţiilor, o delegaţie guvernamentală de înalt nivel din Italia şi mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului României.